Ելակն ու բողկը կարող են ճիճուներով վարակման աղբյուր դառնալ, եթե դրանց մշակման ճիշտ կանոններ չկիրառվեն: Այս փաստը հաստատում են բժիշկները:
Մասնագետները զգուշացնում են, որ ելակն ու բողկը կարող են ասկարիդների` օրգանիզմ թափանցելու աղբյուր դառնալ: Պատճառն էլ հողի մշակումն է արտաթորանքներով:
Ուստի, հնարավոր վարակումը կանխարգելելու նպատակով մրգերը, բանջարեղենն ու հատապտուղները պետք է ոչ միայն լավ լվանալ հոսող ջրով, այլև` ցողել եռման ջրով, քանի որ մակաբույծների ձվերը սատկում են բարձր ջերմաստիճանում:
Մասնագետները զգուշացնում են, որ ելակն ու բողկը կարող են ասկարիդների` օրգանիզմ թափանցելու աղբյուր դառնալ: Պատճառն էլ հողի մշակումն է արտաթորանքներով:
Ուստի, հնարավոր վարակումը կանխարգելելու նպատակով մրգերը, բանջարեղենն ու հատապտուղները պետք է ոչ միայն լավ լվանալ հոսող ջրով, այլև` ցողել եռման ջրով, քանի որ մակաբույծների ձվերը սատկում են բարձր ջերմաստիճանում:
Ասկարիդները մարդու օրգանիզմում կարող են ապրել 1 տարի` 15 սմ-ից հասնելով 45 սմի: Դրանք խիստ վտանգավոր են հղիության ժամանակ: Դրանց թրթուրները ընկերքի պատով թափանցում են պտղի մարմին ու նույնիսկ կարող են բնադրվել ուղեղում: mardik.am
Комментариев нет:
Отправить комментарий